Založ si blog

Zo samospráv miest a obcí spraví nový zákon iba štatistov

Slováci postupne začínajú chápať, že ich účasť vo voľbách, následné pasívne sledovanie politického diania a čakanie na lepší zajtrajšok neprinesie veľa dobrého do ich života. Uvedomujú si význam a dôležitosť vlastnej iniciatívy v pozícii aktívneho voliča. Práve aktívny volič sa zaujíma o činnosť svojich volených zástupcov – poslancov a detailne vníma ich predkladané návrhy, účasť na zasadnutiach a rozhodovanie sa pri hlasovaní. Niektorí poslanci si už začínajú uvedomovať, že buď budú hlasovať podľa verejného záujmu občanov alebo podľahnú nátlaku developerov a finančných korporácií.

Už dnes poznajú občania zopár poslancov v obecných a mestských zastupiteľstvách, ktorí otvorene na verejnosti obhajujú ich návrhy a požiadavky. Takýto zodpovedný prístup samozrejme nehrá do kariet developerom a finančným korporáciám. Oni iba cielene sledujú svoje zisky a nezaujímajú sa o verejný záujem a dopady na životné prostredie. Vyvíjajú činnosť, ktorou sa snažia presadiť svoje záujmy od najvyšších miest až po občanov tak, aby boli prijaté a schválené návrhy v ich prospech.

Občania otvorene hovoria poslancom vo svojich zastupiteľstvách o nesúhlase s niektorými plánovanými aktivitami a aby boli zmietané zo stolov . Práve takýto prístup aktívneho voliča je jednou zo základných podmienok fungujúcej modernej demokracie. Ak sa od obyvateľov miest a obcí požaduje platenie daní, dodržiavanie zákonov a všeobecne záväzných nariadení, tak sa musí naslúchať aj ich verejnému záujmu. Vláda na Slovensku asi začína pociťovať na vlastnej koži toto elementárne právo demokracie aktívneho voliča, či už nátlakom od developerov alebo neustále praskanie prázdnych bublín, namiesto ktorých sa mali tešiť z prísunu peňazí.

Pripravované projekty ako ropovod cez Petržalku, ťažba zlata v Podpoľaní, ťažba uránu pri Košiciach alebo výstavba vodného diela Slatinka narážajú na verejné protesty a prejavy nesúhlasu od občanov – aktívnych voličov. Aby sme sa necítili osamotení vo svojich starostiach, je teraz výzvou na spolupatričnosť a vzájomnú pomoc či podporu medzi občanmi a OZ. Obecní, mestskí a župní poslanci žijú predsa medzi aktívnymi voličmi, denne sa s nimi stretávajú a komunikujú. Postupne chápu relevantné dôvody prejavovaného nesúhlasu a verejnej mienky, a zodpovedne sa rozhodujú pri hlasovaní proti plánovaným negatívnym zásahom do života Slovákov.

Proti takýmto rozhodnutiam sa preto vláda „demokraticky“ rozhodla pripraviť návrh zákona, ktorým postavia rozhodnutie samospráv do pozície iba akého si štatistu vo svojej obci či mestskej časti. Vláda si tak pripraví neobmedzené rozhodovanie v plánovaných projektoch a zaujme ešte silnejšiu pozíciu autokrata na Slovensku. Samosprávy budú môcť rozhodovať akurát tak o poplatku za smeti a dani za psa.

Prijatím takéhoto zákona si aktívni voliči určite položia otázku, či má vôbec zmysel ísť voliť svojich zástupcov do zastupiteľstiev samospráv, keď už obce, mestá, mestské časti a župy nebudú môcť rozhodovať o územných plánovaných projektoch vo svojich katastroch.

Asi sa pripravuje ďalší úder pod pás od vlády pre nás aktívnych voličov, keď sa budeme naozaj cítiť ako vazali v krajine kde žili naši rodičia, kde nás vychovali a kde budú vyrastať naše deti. Nečudujme sa preto, keď Slováci opúšťajú svoje rodiská a odchádzajú do cudziny, snívajúc o lepšom zajtrajšku. Aby sa verejnosť a samosprávy včas dozvedeli aký bič sa na nich pripravuje, nebuďte prosím Vás nevšímaví k týmto riadkom a prepošlite ich všetkým známym a priateľom.

Ďakujem a s pozdravom,

slatinčan.

Rytmus stráca svoj rytmus.

19.05.2014

Už aj Rytmus sa pridal k tým čo odsudzujú Kristínu Kormúthovú za jej FB prehlásenie. Nemienim ju ospravedlňovať ani tie výroky komentovať, ale v návale zlosti dokáže človek urobiť oveľa horšie veci ako niekoho uraziť. Teraz všetci pýtajú jej hlavu aby už viac nevystupovala na TV obrazovke. Však Kristína to tam (v práci) nepovedala, tak čo sa kto stará do jej [...]

Teraz už končí všetka sranda . . .

19.05.2014

PUTINOVO ULTIMÁTUM Včera prezident Ruska Vladimir Putin uskutečnil veřejnou poradu s členy vlády. Taková setkání za přítomnosti televizních kamer za účasti novinářů se dělají nikoli za účelem projednání nějakých otázek, ale pro veřejné oznámení důležitých rozhodnutí. Tentokrát bylo ohlášeno faktické ultimátum pro vlády Ukrajiny a [...]

Násilné odoberanie detí rodinám v Európe!

30.01.2014

Pri odoberaní detí úrady nevysvetlili, prečo deti berú. Jednalo sa o usporiadanú, dobre zabezpečenú rodinu. Deti neboli týrané, ani zlé živené. Na videu je tiež dobre vidieť, že rodičia úradom nekladú žiaden odpor. http://www.badatel.sk/kpm/hrozne-video-co-na-vas-chystaju-fico-lajcak-a-pietruchova/

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 21
Celková čítanosť: 74044x
Priemerná čítanosť článkov: 3526x

Autor blogu

Kategórie